Kaffe i cocktailglas: Utforska Espresso Martinis värld

Kaffe i cocktailglas: Utforska Espresso Martinis värld

Älskar du doften av nybryggt kaffe? Drömmer du om att konvertera denna aromatiska upplevelse till ett sofistikerat glas med isande förfriskning? Då är det dags att ta steget in i Espresso Martinis förföriska värld. Den här drinken kombinerar kaffets robusta karaktär med vodka och kaffe likörens sötma, vilket skapar ett djupt och komplex smakspektrum som kan njutas i såväl en avslappnad hemmamiljö som en brusande fest.

Ingredienser

För att skapa den perfekta Espresso Martini behöver du följande ingredienser:

 • 50 ml högkvalitativ vodka
 • 50 ml färskt espresso, helst av hög kvalitet
 • 25 ml kaffe likör (Kahlua eller liknande)
 • Is
 • Kaffebönor, för garnering

Steg-för-Steg Instruktioner

 1. Börja med att brygga espresso. Det är viktigt att kaffet är starkt och färskbryggt för att verkligen kunna lyfta smakprofilen i din cocktail.

 2. Fyll en shaker med is och häll i din vodka, den nyligen bryggda espresson och kaffe likören. Viktigt här är att inte snåla med isen; kylning är en kritisk komponent i att skapa en smidig, välbalanserad drink.

 3. Skaka kraftigt i 15-20 sekunder. Detta introducerar inte bara de olika vätskorna för varandra, det bidrar även till att skapa en skumtäcke av små kaffepartiklar när du häller upp drinken.

 4. Sila drinken genom en finmaskig sil för att separera is och kaffipartiklar från vätskan.

 5. Häll försiktigt i ett välkylt cocktailglas och garnera med tre hela kaffebönor. Detta klassiska garnityr är inte bara visuellt tilläggande utan bidrar också med en härlig arom om du tar en närmare sniff.

Avancerade Variaties

För de som vågar utforska ytterligare finns ett antal variationer av den klassiska Espresso Martini som kan locka.

 • Mörk choklad Espresso Martini: Tillsätt en tesked av högkvalitativ mörk choklad sirap för en sofistikerad twist.

 • Kardemumma och Kanel Espresso Martini: Ett krm kardemumma och en kanelstång kan införa en vintervarm kryddighet.

 • Vit Russia meets Espresso Martini: Genom att använda grädde istället för kaffe likör får du en creamier och mildare variant av den klassiska drinken.

Historia om Drinken

Espresso Martini skapades på 1980-talet av den legendariska bartendern Dick Bradsell som svar på en modells önskan om en drink som "vaknar upp och kysser henne". Det är just dess förmåga att förena vakenhet och celebrerande som har gjort Espresso Martini till en så tidlös klassiker.

I dagens cocktailkultur är Espresso Martini inte bara en drink till natten. Det är en populär följeslagare till bruncher, en välkommen pick-me-up efter jobbet, och ett elegant alternativ till vardagliga kaffe.

Så nästa gång suget efter kaffe och cocktail sammanfaller, tveka inte att nå ut efter shakern och skapa din version av denna tidlösa klassiker. Espresso Martini är mer än bara en cocktail; det är en livsstil.

Skriv en kommentar

Espresso Martini

Espresso Martini

Sofistikerad drink som passar perfekt efter maten. Kall, stark och lagom söt. Ingredienser: 2 cl Vodka 2 cl Kahlua 1 cl Sockerlag 1 Dubbelshot Espresso eller motsvarande väldigt starkt kaffe. Is Hur: Låt kaffet svalna lite, om möjligt. Skaka eller rör snabbt ihop alla ingredienser med mycket is. Sila snabbt bort isen (framförallt om kaffet inte var kallt från början). Servera i med en hel kaffe…

Visa hela inlägget
Cosmopolitan

Cosmopolitan

En rosa dröm! Ingredienser: 4 cl Vodka 2 cl Cointreau 1 klyfta Lime Tranbärsjuice Apelsin Is Hur: Skaka vodka, Cointreau, tranbärsjuice och en pressad limeklyfta. Sila bort is och häll upp i martini-glas utan is. Drinken ska vara mer rosa än röd. Gnid apelsinskalets utsida mot glaskanten, vrid till skalet och lägg försiktigt ned det i drinken.

Visa hela inlägget
Prova mint-drinken Grasshopper

Prova mint-drinken Grasshopper

Ingredienser 3 cl Creme de menthe (mintlikör) 3 cl Creme de Cacao (ljus, chokladlikör) 6 cl Grädde och/eller fet mjölk 1 bit After-eight eller liknande. Gör så här Skaka (eller blanda ordentligt) likörerna tillsammans med grädden och is. Hälften vispgrädde och hälften mjölk är en bra blandning. Häll upp, och sila bort isen, på ett martini-glas. Servera med en chokladbit.

Visa hela inlägget
Gimlet

Gimlet

Gimlet är en sötsur drink med gin och limejuice. Söt limejuice typ Rose's ska det vara. Ingredienser: 6 cl Gin 3 cl Lime Cordial Is Hur: Skaka eller rör ingredienserna. Sila bort isen och häll upp i martini-glas. Garnera med lime.

Visa hela inlägget
Värmande höstdrinkar: 5 Cocktails som lyser upp mörka kvällar

Värmande höstdrinkar: 5 Cocktails som lyser upp mörka kvällar

När hösten tar sitt grepp och temperaturen utomhus börjar sjunka, finns det få saker som är så tröstande som en värmande cocktail. Perfekt för att skapa en mysig stämning inomhus, dessa höstinspirerade drinkar bjuder inte bara på smakfulla upplevelser utan blir också ett inslag av säsongens färg och känsla. I detta inlägget får du möjlighet att utforska och testa fem värmande cocktailrecept som ga…

Visa hela inlägget
Daiquiri, straight-up

Daiquiri, straight-up

God, enkel, fräsch och syrlig klassiker. Ingredienser: 4 cl Ljus rom 2 cl Sockerlag 2 cl Limejuice Is Hur: För sockerlaget: Värm upp lika delar strösocker som vatten. Låt svalna. Skaka alla ingredienser i en shaker, alternativt rör hastigt och häftigt i ett stort glas. Sila bort is och häll upp i martini-glas. Garnera med lime.

Visa hela inlägget